archirama.pl

Nowe życie starego kina - centrum kultury w Kołobrzegu

Nieużytkowane przez lata, zdewastowane kino Kalmar z lat 60. w Kołobrzegu znów pełni funkcje kulturalne. Po modernizacji i rozbudowie wg projektu Mellon Architekci działa w nim Regionalne Centrum Kultury. To odosobniony przykład rewitalizacji tego typu późnomodernistycznego obiektu – normą w polskich miastach jest wyburzanie ich i zastępowanie komercyjnymi inwestycjami

Centrum kultury w Kołobrzegu

Wejście główne do Centrum kultury w Kołobrzegu- widok na budynek od strony południowej.

Fot: dzięki uprzejmości pracowni KIPP Projekt Sp. z o. o., Piotr Ostrowski

Kołobrzeg, z piękną plażą i wodami solankowymi, znany jest przede wszystkim jako miejscowość wypoczynkowa. Miasto znajduje się na liście Europejskiego Szlaku Gotyku Ceglanego, głównie ze względu na imponującą XIV-wieczną katedrę, ale, poza kilkoma wyjątkami, nie zachwyca architekturą. Do takich rzadkich przykładów należy nowo otwarte Regionalne Centrum Kultury. Budynek stoi w parku zdrojowym, w sąsiedztwie dworca kolejowego i torów, w otoczeniu kilku kamienic i małych obiektów usługowych. Składa się z dwóch brył połączonych wysokim na trzy kondygnacje reprezentacyjnym holem wejściowym: czarnej, pokrytej patynowaną blachą, i przeszklonej. Projekt, autorstwa szczecińskiego biura architektonicznego Mellon, wyłoniony został w zorganizowanym przez władze miejskie konkursie w 2004 roku i realizowany był w dwóch etapach – adaptacja istniejącego kina Kalmar i budowa nowej części.

Ciemna bryła sali koncertowo-teatralnej to zrewitalizowany kino-teatr wybudowany w latach 60. XX wieku, reprezentant niedocenianego dziđ socmodernizmu. W latach 90. obiekt pełnił funkcję dyskoteki; potem, nieużytkowany, uległ dewastacji. Ściany zewnętrzne obłożone zostały blachą cynkowo-tytanową, a dwuspadowy dach zasłonięty attyką. We wnętrzu zachowano oryginalne nachylenie posadzki i sufitu, a także nadwieszenie z projektornią w głębi sali i wielkość otworu scenicznego. Ściany boczne obłożono ekranami akustycznymi z rysunkiem drewna.

Panele sufitowe oraz ścianę tylną pomalowano na kolor grafitowy. Szara jest także posadzka i fotele publiczności. Nastrój buduje tu światło sączące się ze szczelin wzdłuż ścian, a także sufitów. Za pomocą prostych, oszczędnych środków udało się uzyskać skromną, ale niezwykle elegancką przestrzeń. Ze względu na niewystarczającą kubaturę modernizowanego kina, od strony południowo-zachodniej dobudowano do niego kubik z magazynami i pomieszczeniami scenografów. Jaskrawozielony prostopadłościan podwieszono, ukrywając pod nim zejście do znajdujących się na poziomie piwnic garderób. W parterze przylega on do sceny letniej, umożliwiając jej lepszą obsługę.

Nowy, transparentny pawilon jest tej samej wielkości co bryła adaptowana. Jego jasne wnętrze nawiązuje do surowej architektury industrialnej. W „pudle” wykonanym częściowo z pomalowanej na biało cegły, umieszczonym wewnątrz szklanej struktury, mieści się mała sala teatralna, bar oraz kasa i szatnia (na parterze); sala ćwiczeń muzycznych i tanecznych (powyżej); pokoje administracji i sala konferencyjna (na drugim piętrze).

Pod dachem znalazła się pracownia komputerowa. Wszystkie pomieszczenia dostępne są z galerii od strony holu i otwarte przeszkleniem na sąsiadujący z budynkiem teren zielony. Regulowane, drewniane, pionowe żaluzje na transparentnej ścianie „pudła” tworzą atrakcyjną wizualnie, zmieniającą się w zależności od ich ustawienia, kompozycję.

Między szklaną elewacją a ścianą wewnętrznego prostopadłościanu powstała wąska i wysoka przestrzeń rekreacyjno-wystawowa z kawiarnianymi stolikami. Od strony północno-wschodniej otwiera się w parterze na zewnętrzny taras, wychodzący na sąsiadujący z obiektem park. Trzecim elementem założenia jest scena letnia z widownią na 420 miejsc, usytuowana przy południowo-zachodniej elewacji. Estradę przykrywa membrana rozpięta na konstrukcji słupowo-cięgnowej.

Położony na skraju parku obiekt tonie w zieleni. Mimo rozbudowy udało się zachować większość drzewostanu. Część drzew przesadzono. Również otaczający teren został starannie zaprojektowany. Położono szarą i grafitową kostkę betonową, w kilku miejscach wysypano żwir. Sam obiekt, a także widownię sceny letniej, oświetlono. Dużą wagę architekci przywiązali też do użytych materiałów i kolorystyki oraz nastroju panującego w poszczególnych częściach centrum kultury. W sali koncertowo-teatralnej postawiono na klasykę: drewniane ściany, przygaszone kolory i światło.

We wnętrzu szklanego pawilonu, a także w holu wejściowym, przeważa neutralna szarość i biel, odsłonięte pozostały żelbetowe elementy konstrukcji czy stalowe nadwieszone rury wentylacyjne. Zimny odcień mebli i detali ze stali ożywia jaskrawozielony kubik wiatrołapu oraz widoczna zewsząd zieleń drzew.

Kołobrzeskie centrum kultury wyróżnia się w krajobrazie prostą, współczesną, efektownie podświetloną formą. Najważniejsze, że zaniedbanego budynku kina Kalmar nie wyburzono, ale zdecydowano się wykorzystać jego potencjał, rozbudować i dać mu nowe, kulturalne życie.

Regionalne Centrum Kultury\Regional Community Center

Kołobrzeg, ul. Solna 1
Autorzy\Architects: Mellon Architekci, architekci Miłosz Raczyński, Marek Sietnicki
Współpraca autorska\Associate architects: architekci Piotr Napierała, Grzegorz Skalski, Jakub Słota, Maciej Mackiewicz, Monika Rożyńska
Architektura wnętrz\Interior design: Mellon Architekci (I i II etap), IMINI GRUPA (II etap), architekci Miłosz Raczyński, Marek  Sietnicki, Monika Kreft, Dominika Kulesza
Konstrukcja\Structural engineering: Zbigniew Przybysz (I i II etap); AIGMA (zadaszenie sceny letniej) – Grzegorz Maliszewski (zadaszenie sceny letniej).
Instalacje\Systems: Krzysztof Mańko, Ewa Mańko (sanitarne); Elektroplan – Dariusz Wiśniewski (elektryczna)
Technologia sceny\Stage technology: GO PROJEKT – Tomasz Kazimierczak
Generalny wykonawca\General contractor: Kombinat Budowlany w Kołobrzegu (I etap), PBI Kornas (II etap)
Inwestor\Client: Gmina Miasto Kołobrzeg
Powierzchnia terenu\Site area: 9000 m2
Powierzchnia zabudowy\Footprint: 1400 m2
Powierzchnia użytkowa\Usable floor area: 2740 m2
Powierzchnia całkowita\Total area: 3250 m2
Kubatura\Volume: 18 682 m3
Projekt konkursowy\Competition design: 2004
Projekt\Design: 2005-2009
Realizacja\Construction: I etap – 2008; II etap – 2010
Koszt inwestycji\Cost of investment: I etap –14 886 000 PLN, II etap –11 993 000 PLN

Źródło: "Architektura-murator" 11/2010
Autor: Agnieszka Rutecka
Zdjęcia: dzięki uprzejmości pracowni KIPP Projekt Sp. z o. o., Piotr Ostrowski
Data publikacji: 13.06.2011 16:25

Dział Architektura wprowadzi Cię w wyjątkowy świat budynków oraz rozwiązań architektonicznych. Architektura w Polsce i na świecie. Dowiesz się, jakie inwestycje architektoniczne planowane są w rodzimych miastach. Dział Architektura przybliży Ci obrazy poszczególnych miast kraju oraz świata. To tu znajdują się aktualności związane z lokalizacją obiektów sportowych oraz ich konstrukcją. Specjaliści z działu Architektura zwrócą uwagę na niecodzienne budowle, bryły architektoniczne oraz funkcjonalne rozwiązania. Możesz znaleźć tu również ekskluzywne budowle: architektura, która na pewno zwróci Twoją uwagę. W dziale Architektura znajdziesz znajdziesz informacje na temat architektów, biur projektowych, najnowszych realizacji, a także ajniki aranżacji ogrodu, aby przykuwał uwagę przybywających gości. Możesz liczyć także na przegląd zabytków, które być może wskażą Ci kierunek wakacyjnych eskapad. Zajrzyj do działu Architektura, a na pewno nie pożałujesz!