Magda Gessler, szerszej publiczności znana ze swojego autorskiego programu "Kulinarne rewolucje", w którym pomaga stanąć na nogi podupadającym restauracjom, to przede wszystkim prężnie działająca restauratorka. W swoim dorobku ma ponad dwadzieścia powszechnie cenionych i popularnych jadłodajni. Wszystkie je łączy jedna zasada, którą kieruje się właścicielka – „ma być smacznie, jak u mamy”.
Jak wyglądaja wnętrza restauracji Magdy Gessler
Nie samym chlebem jednak człowiek żyje, co Gessler, w końcu absolwentka hiszpańskiej ASP, wie najlepiej. Jej restauracje to ożywione dzieła sztuki, a wystrój i atmosfera wnętrz, są tak samo ważne, jak serwowane w nich posiłki. Dlatego też przyciągają najznamienitszych gości z różnych zakątków świata. Brytyjską rodzinę królewską, hiszpańską arystokrację, amerykańskich dyplomatów, jak Henry Kissinger, czy Zbigniew Brzeziński, francuską śmietankę towarzyską – Catherine Deneuve, Romana Polańskiego. Lista wielkich nazwisk, które gościły w progach restauracji Magdy Gessler jest bardzo długa.
>>Futurystyczna restauracja w Łodzi – aranżacja wnętrz z ciętej sklejki
Wystrój wnętrz restauracji Magdy Gessler jest paralelny z jej odczuwaniem smaku i dobrej kuchni. Tradycyjny ale nie rygorystycznie trzymający się przepisu. Nastrojowy i przytulny, nieprzytłaczający bogactwem i sztywnymi obrusami, a jednak elegancki. Żywy i pachnący, bo tak samo jak wygląd, liczy się również zapach wnętrza. Stąd nie znajdziemy tam sztucznych krzewów i kwiatów, okrągłych, plastikowych nienaturalnie połyskujących jabłuszek. Wszystko jest prawdziwe i świeże.
Każda z restauracji magdy Gessler ma swoją własną specyfikę, ale wszystkie łączy charakterystyczny styl ich właścicielki.
„U Fukiera” – najstarsza z restauracji otworzonych przez Magdę Gessler znajduje się w kamienicy przy Rynku Starego Miasta w Warszawie. Tak jak menu Fukiera, również wystrój nawiązuje do dawnych staropolskich tradycji. Przeważają naturalne materiały jak drewno, czy kamień. Ściany udekorowane są obrazami, na których uwiecznione są polskie krajobrazy i kluczowe dla polskiej historii postaci. Stoły nakryte są obrusami i serwetami wykonanymi z naturalnych materiałów nawiązujących do dawnych tradycji tkackich. Piwnica, śladem jej pierwotnego przeznaczenia, służy nie tylko jako jedna z sal jadalnych, ale również miejsce, w którym właścicielka kolekcjonuje najbardziej wartościowe roczniki win. Kolekcja win znajdująca się u Fukiera, w której zbiorach znajdowały się egzemplarze z XVII wieku przetrwała aż do 1939 roku, kiedy to podczas okupacji Warszawy naziści ogołocili ją do cna. Teraz, tak jak cała fukierowska kamienica odzyskuje dawny blask.
„Zielnik”, to restauracja – kawiarnia zlokalizowana na warszawskim Starym Mokotowie w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Dreszera i ogrodów przy ulicy Odyńca. W środku panuje bardzo domowa, wręcz babcina atmosfera, delikatne światło i tkaniny w ciepłych kolorach. Ściany zapełnione są obrazami jak z kart tytułowego zielnika – wizerunkami roślin, krzewów i polnych kwiatów. Nie brakuje również żywych okazów zieleni. Przed wejściem rosną ogromne zielone krzewy, które nocą podświetlane są tysiącem migoczących światełek, a środek pełen jest żywych, zielonych roślin i świeżych kwiatów.
„Gar” znajduje się w samym centrum Warszawy, w kamienicy naprzeciwko Filharmonii Narodowej, u zbiegu ulic Jasnej i Sienkiewicza. Co dwa lata wymieniane jest menu „Gara”. Najpierw była to kuchnia polsko-francuska, teraz włoska. Wnętrze jest bardzo przyjazne i bezpretensjonalne, bez niepotrzebnego zadęcia. W środku panuje ciepła, południowa atmosfera. Proste meble z jasnego drewna, naścienne wizerunki legendarnych postaci z kręgu włoskiej kultury i przeplatające się kolory pomidorów, mozzarelli i bazylii tworzą neapolitański klimat w samym centrum polskiej stolicy.