Architektura skandynawska: zieleń i cegła
We wrześniu 2014 królowa Danii wzięła udział w uroczystym otwarciu nowego gmachu duńskiego Instytutu Badań Mięsa (Danish Meat Research Institute). Budynek wygląda jak typowy budynek uczelni. Jednak zamiast sal wykładowych i auli wewnątrz kryje się między innymi ultranowoczesna rzeźnia. Oprócz tego bryła mieści także laboratoria i kuchnie, urządzenia do przetwarzania, przygotowywania i badania mięsa. Architekci z biura CF Møller zaprojektowali także sale konferencyjne i biura - gmach o powierzchni ok. 6600 mkw jest miejscem pracy około 120 osób. Specjaliści opracowują w nim nowe rozwiązania dla skandynawskiej branży mięsnej.
Obiekt otoczony jest zielenią, z drzewami i obszernymi trawnikami.
Modernistyczna bryła
Nowa bryła nawiązuje do istniejących już na terenie kampusu obiektów. Zbudowany w 1970 roku kompleks to przykład późnego modernizmu. Nowy gmach ma podobną, prostą bryłę, a jego główną ozdobą są dekoracyjne ceglane reliefy. Przypominają one rozwiązania stosowane przez Romualda Gutta w architekturze międzywojennej Warszawy. Odsłonięte cegły ułożone zostały w różnych wątkach, a ich wysunięte części nadają plastyczność elewacji. Efekt zmienia się wraz z porą dnia. Ten sam motyw pojawia się w architekturze wnętrz duńskiego instytutu.
Bryłę zaprojektowało biuro Møller Architects + CF Møller Krajobraz i firma inżynieryjna Moe na zlecenie Duńskiego Instytutu Technologicznego, a głównym wykonawcą była firma Enemærke & Petersen.
