Choć bary mleczne wiele osób uznaje za relikt przeszłości, moda retro wraca. W dużych miastach bary mleczne są wypełnione klientami. Podobną popularnością cieszą się zapiekanki – polska mutacja fast foodów. Bary i budy z bułkami rzadko były jednak kojarzone ze współczesną, czy wartościową architekturą. Czy to błąd?
Architektoniczna bryła, czy zapiekanka? Zadanie dla architekta
Architekci projektują, kucharze gotują... Niekoniecznie. W warszawskim barze Serwus (prawie) wszystko biorą na siebie właśnie projektanci. Architekci z pracowni Moko Architects / MFRMGR, Michał Gratkowski i Marta Frejda założyli designerski bar z zapiekankami. Oprócz starannie zaplanowanego wnętrza, atutem lokalu mają być zapiekanki ze świeżych składników. Co więcej, same zapiekanki też zostały zaprojektowane. Gospodarze założyli, że co miesiąc nowe danie stworzy zaprzyjaźniony designer. Zainteresowani? Serwus, ul. Chocimska 33, lok 33b.
Stołówka w bibliotece – architektura wnętrz
W Bibliotece Narodowej w Warszawie najlepiej uczyć się w chłodne, jesienne popołudnia. Wiosną trudno wysiedzieć nad książkami, gdy tuż za ścianą zaczynają się zielone Pola Mokotowskie. Jeśli nie spacer, to może obiad? Na tych, którzy nie mogą wysiedzieć dłużej nad książkami, czeka bistro Recto Verso. Modernizację architektury wnętrz w bibliotecznej stołówce zaprojektował Jan Strumiłło. Ten sam architekt odpowiada za projekt Klubokawiarni Towarzyska na warszawskiej Saskiej Kępie.
Bar mleczny na nowo
Wreszcie – bary mleczne. Choć niektóre (ze słynnym daleko poza Warszawą „Karaluchem” koło głównej bramy UW) zniknęły, inne przeżywają drugą młodość. Projektanci z pracowni Sojka&Wojciechowski przekształcili warszawski bar mleczny Prasowy (Marszałkowska 10/16, Warszawa). Efekt? Biel i czerń, minimalistyczna dekoracja ścian i nowi klienci.
Niedaleko Prasowego powstał z kolei bar mleczny w wersji 2.0 – Mleczarnia Jerozolimska. Wnętrza zaprojektowała Pracownia Werner - Aleksandra Plech.
Czy moda na bary mleczne minie, czy zostaną one atrakcją turystyczną polskich miast?
