Pamiętacie mit o Herkulesie? Jest w nim fragment dotyczący edukacji przyszłego herosa; kiedy nauczyciel zaprowadził go do biblioteki i kazał wybrać coś do czytania, Herkules wybrał książkę kucharską. Nauczyciel był zgorszony gustem ucznia, zaczął prawić mu morały. Skończyło się źle, nieokrzesany siłacz zdenerwował się i zabił pedagoga.
Dziś nie mogłoby się tak zdarzyć. Książki kucharskie stały się wręcz filarem rynku księgarskiego. Zdjęcia potraw jak erotyczne fotografie (w epoce powszechnego odchudzania kaloryczny posiłek staje się zakazanym owocem), opisy kulinarnych podróży, historia jedzenia i futurystyczne projekty kulinarne, jedzenie, które leczy – to już właściwie kulinarna literatura.
Od 25 do 27 lipca 2014 w Warszawie odbywać się będą II Targi Książki Kulinarnej. Oprócz druków i druczków - kuchenny design współczesny, spotkania z projektantami i akcja wymiany naczyń.
Recykling i design w kuchni
W sobotę o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany mówić będzie Marek Cecuła, artysta, ceramik, dyrektor artystyczny Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. Na ten sam dzień zaplanowana jest akcja wymiany naczyń - Wymiennik Naczyń Kuchennych. Organizatorzy zapraszają do przynoszenia i wymiany naczyń kuchennych.
II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca, restauracja Qchnia Artystyczna oraz Zielony Jazdów, Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2, Warszawa
