Lifestyle
LIFESTYLE

Karnawał na talerzu

  • Komentarze

Karnawał na talerzu

Mat. Comitor

  • Karnawał na talerzu
  • Karnawał na talerzu
  • Karnawał na talerzu
  • Karnawał na talerzu
  • Karnawał na talerzu

Z początkiem roku rozpoczyna się karnawał. Czas celebracji, zabawy i świętowania. W wielu krajach odbywają się specjalne pochody i pokazy, a przyjęciom nie ma końca. Na scenę wkraczają brokat, cekiny, pióropusze. Co ciekawe, słowo karnawał pochodzi od włoskiego carnevale, które w łacinie - carnem levāre nie ma nic wspólnego z hucznymi obchodami. Dosłownie oznacza mięso usuwać, a także caro vale – żegnaj mięso. Warzywne potrawy to bogactwo kolorów, smaków i aromatów, które mogą uwodzić i zniewalać zmysły. Karnawałowa zabawa w kuchni potrafi przyjemnie zaskoczyć. Jak wyposażyć kuchnię, w której często goszczą warzywa i owoce oraz jak urozmaicić dietę?

Na straganie, w dzień targowy…

Karnawał to świetny okres na wprowadzenie małych zmian w diecie oraz poprawę jej jakości. Zmieniając nasze zwyczaje żywieniowe należy przyjrzeć się, czy nie brakuje w nich mikro i makro składników oraz witamin. Najlepiej, aby niedobory uzupełniać z naturalnych źródeł żywności. Wykluczając mięso z naszych posiłków warto spożywać większe ilości produktów pochodzenia roślinnego, tj. orzechy, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste i - oczywiście - warzywa i owoce. Dajmy się ponieść zabawie, bądźmy kreatywni i otwarci na nowe smaki, a idealne do tego będą przyprawy, szczególnie kurkuma, czerwona papryka, imbir, czosnek, kolendra czy cynamon. Nie zapominajmy o deserach. Do ich przygotowania warto wykorzystać produkty kakaowe, będące bogatym źródłem flawonoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym, korzystnie wpływających na zdrowie układu nerwowego – mówi dietetyk Olga Drożdż.

Kwestia smaku

Warzywa i nasiona można podawać na wiele sposobów – surowe, pieczone, smażone, duszone, gotowane na parze – różne metody obróbki termicznej wpływają na ich smak i pozwalają znaleźć ulubiony sposób przyrządzania. Należy przy tym pamiętać, aby wszystkie składniki dobrze wypłukać i odpowiednio przygotować. Wyposażenie kuchni i możliwości naszych sprzętów mają istotne znaczenie – im więcej funkcji, tym więcej możliwości. Dlatego warto udać się do specjalistów i zapoznać się z ofertą firmy Comitor Sp. z o.o.

Kuchenny mikroklimat

Każda kulinarna przygoda rozpoczyna się od mycia i płukania. Zlewozmywak Blanco Claron XL 60-IF spełni oczekiwania miłośników minimalistycznych wnętrz i funkcjonalnych rozwiązań. Claron posiada dużą, głęboką komorę, która pomieści mniejsze i większe warzywa oraz owoce - bez trudu umyjemy głowę kapusty, dynię, sprawnie i bez zabrudzeń pokroimy arbuza. Dodatkowo, zlewozmywak możemy wyposażyć w wygodne akcesoria, z którymi odcedzanie lub studzenie nie będzie wymagało dodatkowych naczyń. Surowa, prosta forma nada karnawałowym preparacjom w kuchni subtelnej elegancji.

Niezastąpioną baterią będzie Fontas-S II marki Blanco. Bateria posiada wyciąganą wylewkę, co zwiększa możliwości naszego zlewozmywaka. Dzięki niej dotrzemy do wszystkich zabrudzeń i zakamarków, ilość zużywanej wody zmaleje, a blat wokół będzie czysty i suchy. Dodatkowo, baterię można podłączyć do filtra, dzięki czemu zawsze mamy pewność, że pozyskiwana woda jest czysta i gotowa do spożycia.

Piekarnik z parą od Kuppersbusch posiada wiele funkcji i programów, w tym oczywiście pieczenia i gotowania na parze. Z tym jednym urządzeniem możemy przygotować warzywa na wiele sposobów i skomponować rozmaite dania. Drzwiczki piekarnika wykonane są z czterowarstwowego szkła, dzięki czemu ich zewnętrzna strona nie nagrzewa się i nie parzy, natomiast specjalny katalizator okotherm, który zasysa zapachy i opary z wnętrza urządzenia, oddaje zupełnie czyste powietrze.

Dbając o siebie zadbajmy też o środowisko. Pomogą nam w tym selektory odpadów Blanco. Jeśli nie możemy wykorzystać biodegradowalnych odpadów na własny użytek, za sprawą selektorów organizacja śmieci będzie łatwa i przyjemna.

Słodki deser

Karnawałowa dieta nie musi wykluczać mięsa, ale warto zwrócić uwagę na nasze dotychczasowe zwyczaje żywieniowe oraz jakość spożywanych produktów. A na następne przyjęcie polecamy pełnoziarniste ciasto z wiśniami. Smacznego!

Pełnoziarniste ciasto z wiśniami

Składniki:

400g cukinii

150 g daktyli

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

6 łyżek cukru – możemy zastąpić miodem, syropem z agawy, cukrem kokosowym, ksylitolem

6 łyżek kakao

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

3 łyżki mąki z ciecierzycy lub wcześniej użytej mąki pszennej

½ szklanki wody lub napoju roślinnego

1/5 oleju

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki kardamonu

ok. 150-200 g wiśni

Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 minut. Wszystkie suche składniki wymieszać, daktyle zblendować i dodać cukinię, cukier, wodę i ocet jabłkowy.  Połączyć wszystkie suche i mokre składniki i dobrze wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. godzinę.

Więcej: www.comitor.pl

przeczytaj rowniez
  • Młynek w zlewozmywaku. Sprytny pogromca bioodpadów.
    Młynek w zlewozmywaku. Sprytny pogromca bioodpadów.

    Moda na młynki rozdrabniające odpady przywędrowała do nas z USA. Urządzenie stworzone po to, by utrzymać kuchnię w jak największym porządku i łatwo pozbywać się codziennych resztek jedzenia, doskonale odnalazło się także w polskich kuchniach, mając szansę stać się nieodzownym elementem nowoczesnej strefy zmywania. Instalowane pod zlewozmywakiem urządzenie InSinkErator z oferty Comitor, to genialny w swej prostocie sprzęt, który raz na zawsze rozwiązuje odwieczny problem przeciekających worków ze śmieciami i nieprzyjemnych zapachów unoszących się z kosza. więcej

  • Elegancka kuchnia: czerń w roli głównej
    Elegancka kuchnia: czerń w roli głównej

    Ponadczasowa czerń używana jest do tworzenia pięknego wzornictwa nie tylko w branży mody, ale także projektowania wnętrz, w tym bardzo wymagającej strefy kuchni. Nie trzeba od razu decydować się na „total black look”, bo przy mniejszym metrażu taka kombinacja bywa przytłaczająca. Nasza kuchnia może wyglądać równie efektownie, a zarazem bardzo przytulnie, w wersji z czarnym zlewozmywakiem i baterią. W ofercie firmy Comitor, dystrybutora m.in. zlewozmywaków i baterii BLANCO, pojawiły się właśnie nowe propozycje z kompozytu Silgranit PuraDur Black, w niespotykanej do tej pory wyjątkowo intensywnej czerni. więcej

  • Skuteczna dezynfekcja kuchni
    Skuteczna dezynfekcja kuchni

    Dezynfekcja rąk i częste mycie kuchni mogą znacząco spowolnić rozprzestrzenianie się koronawirusa. Nic więc dziwnego, że wszelkie środki odkażające znikają w ostatnim czasie błyskawicznie z półek sklepowych. Na szczęście, stosując niektóre z domowych sposobów, można równie skutecznie ograniczyć ryzyko zarażenia się COVID-19. Niezastąpione okażą się tutaj  klasyczne detergenty. Jak zatem skutecznie dezynfekować powierzchnie kuchenne, myć warzywa i ręce? więcej

  • Cztery złote zasady ręcznego zmywania
    Cztery złote zasady ręcznego zmywania

    Wiele osób uważa zmywanie naczyń za męczące zadanie. Na szczęście zmywarki są obecnie standardowym wyposażeniem w prawie każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niskiemu zużyciu wody i energii urządzenia te są ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Stanowią idealną pomoc i ułatwiają nam wszystkim sprzątanie po gotowaniu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce. więcej

Data publikacji: 6.02.2019 22:29
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.