Bardzo w Polsce popularne meble IKEA, wręcz symbol stylu skandynawskiego, sprzedawane są w wielkich obiektach usytuowanych na obrzeżach miast. Teraz szwedzki koncern wchodzi do centrum. Rozpoczynająca działalność w połowie listopada 2015 Kuchnia Spotkań IKEA to dwupoziomowy lokal usytuowany w samym centrum Warszawy, przy skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i ul. Emilii Plater. Na każdym z poziomów są kuchnia, jadalnia, a także przestrzeń wypoczynkowa. Architektura wnętrz jest znajoma, przypomina aranżacje znane z katalogów czy sklepów IKEA. O ile jednak sklepowa wystawa tylko wygląda jak zamieszkana przestrzeń, to w Kuchni Spotkań naprawdę będzie można gotować i przyjmować gości.
Małe mieszkanie?
To propozycja m.n. dla osób, które chcą podjąć gości własnoręcznie przygotowanym obiadem, albo spotkać się przy wspólnym gotowaniu, ale nie mają do tego warunków. Albo mieszkają w miejscu, do którego niewygodnie się dojeżdża. W Kuchni Spotkań są dwie niezależne przestrzenie, parter przeznaczony dla 8 osób i dwukrotnie obszerniejsze pomieszczenia dla 16 osób na piętrze. Wystarczy zarezerwować kuchnię i przynieść produkty, na miejscu jest kompletne wyposażenie IKEA. Poza systemem mebli kuchennych METOD są też nowe przedmioty. Wśród nich między innymi podstawka pod tablet. Cóż, papierowe książki kucharskie już od kilku lat traktowane są jak albumy z dziełami sztuki. Przegląda się je, szuka inspiracji, cieszy wysmakowanymi zdjęciami. Ale rzeczywistej pomocy i przepisów coraz częściej szuka się w sieci.
Nowa przestrzeń będzie działać od 15 listopada 2015 do połowy lutego. Będzie z niej można korzystać każdego dnia, z wyjątkiem świąt, między 11.00 a 15.00 oraz od 17.30 do 22.00. Zapisy trwają od 5 listopada, prowadzone są na stronie firmy.
Nowy katalog IKEA
Akcja przygotowana została w związku z nowym katalogiem na rok 2016. Pod hasłem „Drobne rzeczy nadają życiu smak” promowane są rozwiązania dla kuchni. Ta część domu, kiedyś ściśle prywatna i traktowana właściwie jak pomieszczenie gospodarcze, nabiera od lat coraz bardziej reprezentacyjnego charakteru i traktowana jest jako serce domu. To tylko element zmian w podejściu do gotowania, spędzania wolnego czasu, postrzeganiu kultury kulinarnej. Także roli przestrzeni wspólnych. Niedawno pisaliśmy o pracy w kawiarniach i coworkingu. Nowa akcja IKEA to z kolei przestrzeń usytuowana pomiędzy prywatnym domem, a restauracją. Jak w Polsce sprawdza się taki eksperyment – napiszemy za kilka miesięcy.