Podstawą stworzenia dobrego projektu każdego wnętrza, a w szczególności kuchni, jest poznanie i omówienie indywidualnych preferencji oraz potrzeb domowników – uważa projektantka wnętrz Magdalena Miśkiewicz, właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Spotykając się z Klientami staram się jak najdokładniej poznać ich upodobania i przyzwyczajenia. Czy lubią gotować? Kto najwięcej gotuje? Czy lubią przyjmować gości i wspólnie z nimi gotują? Czy dużo pieką i w związku z tym przydałyby się im dwa piekarniki, czy może raczej stawiają na pojemną lodówkę? To wszystko powinien wiedzieć projektant zanim przystąpi do pracy, ponieważ musi te kwestie uwzględnić w projekcie – mówi Magdalena Miśkiewicz.
Kuchnia coraz częściej staje się przestrzenią otwartą, zintegrowaną z częścią dzienną. Wszystko po to, byśmy mogli wspólnie spędzać jak najwięcej czasu i mieć kontakt z innymi domownikami.
Dlatego poza ergonomią i funkcjonalnością dużo uwagi poświęca się dziś temu, by wystrój kuchni był atrakcyjny i aby harmonizował stylistycznie z częścią dzienną. Taka kuchnia powinna mieć jak najwięcej zamykanych szafek, zintegrowany sprzęt AGD w zabudowie i bardzo dobrą wentylację – uważa właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Nie polecam dzielenia podłogi między otwartą kuchnią a salonem. Jednolity materiał na podłodze pięknie spaja przestrzeń, a wykończona lakiero-woskiem naturalna deska w kuchni sprawdzi się równie dobrze jak gres. Wiem, bo sama przetestowałam takie rozwiązanie w moim domu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.
Kuchnia z charakterem
Chociaż złamana biel w kuchni zawsze będzie modna, coraz odważniej sięgamy po mocne, ciemne barwy, takie jak czerń, grafit, granat czy zieleń. Przyciągający wzrok kolor coraz częściej pojawia się zarówno na frontach mebli, jak też na ścianach, np. w postaci lakierowanego szkła w matowym wykończeniu. Dzięki niemu kuchnia zyskuje wyrazisty charakter – zauważa projektantka. Na topie są także dodatki w kolorze złota i miedzi. Na rynku mamy coraz więcej baterii, uchwytów czy sprzętów AGD w takim wykończeniu – dodaje Magdalena Miśkiewicz.
Naturalny kamień, konglomeraty i spieki to wciąż materiały najchętniej wybierane na kuchenne blaty. Bardzo często ten sam materiał, z którego wykonany jest blat, stosuje się także do wykończenia ścian. Również zlewozmywaki dobiera się w ten sam sposób, tak aby tworzyły z blatem jednolitą powierzchnię – mówi właścicielka pracowni Miśkiewicz Design. Wszystko po to, by stworzyć spójną, elegancką kompozycję.
Ergonomia na najwyższym poziomie
Podobnie jak dziesięć czy dwadzieścia lat temu, także dziś projektując kuchnie architekt musi mieć na uwadze funkcjonalność i zasady ergonomii. Powinien zadbać o odpowiednią wysokość blatu roboczego (dostosowaną do wzrostu użytkowników), o optymalne rozmieszczenie sprzętów (zgodne z zasadą tzw. trójkąta roboczego) i zaplanować poszczególne strefy (przechowywania, gotowania, przygotowywania posiłków). Dziś jednak, dzięki zaawansowanym technicznie, nowoczesnym systemom meblowym, projektanci mają znacznie większe możliwości. Można powiedzieć, że rozwiązania takie jak szafki typu cargo, specjalne rozwiązania do narożnika, elektryczne wspomaganie otwierania czy ciche domykanie szafek i szuflad przeniosły kuchenną ergonomię oraz komfort użytkowania na wyższy poziom. Dzięki nim możemy zagospodarować każdy zakątek kuchni, a później z łatwością utrzymywać w niej porządek – uważa Magdalena Miśkiewicz. Tradycyjne dolne szafki coraz częściej zastępują pojemne, głębokie szuflady wyposażone w różnego typu organizery do przechowywania sztućców, akcesoriów, garnków czy też do segregacji odpadów.
W nowoczesnej kuchni nie może również zabraknąć zaawansowanego technologicznie sprzętu AGD. Zazwyczaj – ze względów praktycznych i estetycznych – jest on wkomponowany w zabudowę meblową. Inteligentne piekarniki, umieszczone na wysokości dostosowanej do wzrostu użytkowników (tak, by nie trzeba było się pochylać), zintegrowane z zabudową ekspresy do kawy, które co rano serwują nasz ulubiony napój, czy płyty grzewcze, na których proces gotowania przebiega niemalże automatycznie – to nieodzowne elementy nowoczesnej kuchni. Projektant powinien być na bieżąco z aktualną ofertą i proponować klientom rozwiązania, które sprawią, że ich codzienne życie będzie prostsze i wygodniejsze – podkreśla Magdalena Miśkiewicz.
Niezmiennie od lat kuchnia pozostaje bardzo ważnym miejscem w naszych domach i mieszkaniach. To zdecydowanie coś więcej niż przestrzeń, w której przygotowujemy posiłki. To miejsce, w którym spędzamy czas z najbliższymi i którym możemy pochwalić się przed znajomymi. Tutaj liczy się nie tylko estetyka, ale także funkcjonalność i komfort użytkowania na co dzień. Dlatego projekt kuchni warto powierzyć profesjonalistom – podsumowuje właścicielka pracowni Miśkiewicz Design.
Więcej na: https://www.miskiewiczdesign.pl/
Fot. Anna Powałowska

-
Kupno mieszkania to zwykle stresujący, ale pełen pozytywnych emocji proces, który zapowiada nierzadko nowy etap w życiu i ekscytujące zmiany. A gdyby poszukiwanie doświadczonych i zaufanych specjalistów do wykończenia wnętrz oraz koordynacja prac nie musiały zaprzątać Ci głowy? Dzięki kompleksowej usłudze Decoroom i obniżce pakietu premium z 1050 złotych na 990 złotych, jeszcze w tym roku możesz wprowadzić się do perfekcyjnie wykończonych czterech kątów i zaoszczędzić nie tylko czas. więcej
-
W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków. Jak zapewnia Magdalena Wrońska – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor: „Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi”. więcej
-
Wspomnienia rozgrzanych słońcem plaż i portów, zapierających dech w piersiach lasów równikowych pełnych dzikich stworzeń i roślin, czy tłocznych targów z przyprawami lub klimatycznymi starociami możemy zachować na dłużej we własnych progach. Wykorzystanie elementów nawiązujących do pamiątek z wakacyjnych wojaży już od kilku sezonów rządzi na liście najgorętszych trendów. Różnorodność zdobień, deseni, feeria barw i struktur sprawiają, że dość łatwo przemycić ten styl i połączyć go z innymi - oczywiście - z umiarem. Już dziś udaj się w stylową podróż z 9design! więcej
-
Kuchnia z elementami bieli dodaje wnętrzom czystości i elegancji. Zamierzony efekt możemy dodatkowo wzmocnić zastosowaniem jasnego blatu, np. z trwałego konglomeratu kwarcowego. Tak zakomponowana przestrzeń rozświetli wnętrze i sprawi, że kuchnia wyda się o wiele większa. Dla przełamania sterylności białej palety kolorystycznej, możemy pokusić się o kontrastowe uchwyty, lub ciemną zabudowę górnych szafek. Dzięki takiemu połączeniu stworzymy kuchnię odporną na sezonowe mody. Jeśli dodatkowo otworzymy ją na salon, zyskamy harmonijną i bardzo reprezentacyjną przestrzeń. więcej
