Smakowite wzornictwo – porcelanowe pomysły studentów ASP
Podczas warsztatów dla projektantów w Ćmielów Design Studio studenci trzech uczelni wzornictwa: wrocławskiego ASP, londyńskiego University of the Arts oraz Pratt Institute z Nowego Jorku tworzą naczynia inspirowane formą i strukturą jedzenia. Młodzi designerzy przez cały czas pracują pod czujnym okiem doświadczonych projektantów. Wernisaż wystawy powstałych na warsztatach projektów będzie można oglądać Od 11.09 w Londynie. W październikiu naczynia powędrują do Nowego Jorku.
Art Food 2014 to projekt edukacyjny organizowany przez Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza w Warszawie. Podczas spotkań studenci wraz z dyrektorem drtystycznym ĆDS i liderem projektu – Markiem Cecułą tworzą porcelanowe naczynia.
Przedmioty te podkreślają walory jedzenia poprzez swoją formę i charakter. Celem jest zaakcentowanie faktury, koloru i kształtu jedzenia. To własnie jedzenie jest inspiracją dla artystów. Efekty pracy studentów są zaskakujące. Wśród nich znalazły się naczynia o organicznych kształtach, a nawet ożywione animacją! Oto kilka z nich:
Alldana Ferrer Garzia, Pratt Institute (NYC) Topography
Projekt Topography inspirowany jest topograficznymi liniami mapy. Jest to zestaw talerzy, które wyjątkowo prezentują się zarówno jako grupa – ustawione jeden na drugim, jak również stojąc obok siebie. Pozwala to na eksponowanie jedzenia na różnych płaszczyznach i wysokościach.
Patrycja Śliwińska, Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta, (Wrocław) Drop
Naczynie jest równie ważne co podawane na nim danie. Krajobraz stołu musi współgrać wizualnie ze smakami i aromatami. Właśnie z tej myśli narodził się pomysł na projekt Drop. Jest to zestaw owalnych, porcelanowych naczyń ze strukturą żłobień stworzony do podawania jedzenia o różnych konsystencjach, barwach i formach.
Adri Kelly, University of the Arts (London) Motion
Projekt Motion powstał z inspiracji dzieleniem się posiłkiem oraz kształtem owocu granatu, który składa się z maleńkich cząstek - nasion. Podobnie, jak owoce, tak i naczynia z linii Motion mogą być rozdzielane i łączone podkreślając wagę i przyjemność wspólnego posiłku. Porcelanowa układanka poszczególnych naczyń współgra z sobą i umożliwia złączanie i rozdzielanie . To pozwala na duże możliwości serwowania i aranżowania podawanego jedzenia.
Świeżość spojrzenia oraz lekkość komponowania produktów wzorniczych z produktami kulinarnymi można zobaczyć w prezentowanych na wystawie projektach. – Poziom tegorocznej edycji Art Food jest dla nas satysfakcjonujący . Wyróżniają się oczywiście projekty o wysokiej dojrzałości wzorniczej, niezwykle przemyślane i świetnie współgrające z eksponowanymi na nich produktami żywnościowymi, co zresztą jest jednym z celów realizowanego przez nas projektu. Warto zwrócić uwagę na wysoki poziom prac polskich projektantów. To świetnie rokuje dla przyszłości rodzimej ceramiki – komentuje Marek Cecuła, lider projektu.
Blog projektu: www.artfoodproject.wordpress.com
Milena Glinojecka

-
Japońska sztuka i architektura współczesna nie kończy się na projektowaniu ścian, mebli i lamp. Architekci i designerzy z pracowni NENDO stworzyli na przykład własną serię czekoladowych brył inspirowanych geometrią więcej
-
27 lutego rozpoczęły się architektoniczne warsztaty eksperckie. Wykłady i debaty dotyczą zagospodarowania zakończenia Osi Stanisławowskiej w rejonie Portu Czerniakowskiego w Warszawie. więcej
-
Współczesny architekt wnętrz działa na wielu płaszczyznach. To jednocześnie grafik i designer. Przykładem na to jest pracownia architektoniczna 370studio, która stworzyła nie tylko projekt architektury wnętrz butiku marki Mercer, ale również graficzną identyfikację wizualną firmy. więcej
-
Wystawę „Polish Design: in the Middle of” można było zobaczyć podczas Dutch Design Week w Eindhoven. Od 19 lutego do 3 marca 2015 prezentowana będzie w poznańskim centrum Concordia Design więcej

- DESIGN: Rzeźbiarskie bryły czekoladek marki NENDO. Japoński minimalizm w słodkim wydaniu
- ARCHITEKTURA: Warsztaty architektoniczne – jak zakończyć Oś Stanisławowską?
- WNĘTRZA: Architektura wnętrz butiku Mercer w Warszawie od 370Studio
- DESIGN: Współczesne wzornictwo w Concordia Design
- ARCHITEKTURA: Wystawa najlepszych prac magisterskich kierunku Architektura Krajobrazu na SGGW