Kook: mnóstwo światła i oliwka w szklanej bryle
Restauracja i pizzeria Kook wygląda jak nowocześnie zaaranżowany apartament. Szkło, żelazo i beton to główne materiały wykorzystywane przez projektantów z pracowni Noses Architects (Mohamed Keilani, Luca Gasparini), którzy odpowiadają za architekturę wnętrz lokalu. Projektanci odcięli się od najprostszych skojarzeń związanych ze starym Rzymem. Kook znajduje się na Via Cassia 2040; najlepiej zajrzeć, wybierając się do ruin starożytnej Ostii. Otwarta w 2012 roku restauracja zbiera szczególnie wysokie oceny za pizzę i foccacie.
Dworzec kolejowy Termini i niezwykła restauracja
W modernistycznym gmachu dworca po 1924 roku architekt Angiolo Mazzoni zaprojektował nowoczesny bar – restaurację. Architektura wnętrz robi imponujące wrażenie: ogromne okna, zawieszone wysoko sufity, gigantyczny okap; w tym wnętrzu wszystko jest ogromne, a stoliki sprawiają wrażenie delikatnych zabawek rozrzuconych w hali. Efekt podkreślają jeszcze wykorzystane we wnętrzach materiały, płyty dekoracyjnych kamieni i połacie ceglanych ścian. Warto choć zajrzeć: Cappa Mazzoniana, Convoglia restaurant - Stazione Termini.
Bryła muzeum, na szczycie – restauracja
Open Colonna to dobre miejsce na przerwę w czasie zwiedzania. Restauracja mieści się na szczycie Palazzo delle Esposizioni; szklaną bryłę zaprojektował Paolo Desideri, a jedzeniem zajmuje się rodzina restauratorów, karmiąca Rzymian i turystów od 1874 roku. W menu na uwagę zasługują lekkie dania lunchowe, a przede wszystkim – wysoko oceniane desery.
Gdzie zjeść w Rzymie? Miejsce na wyjątkowe okazje
Glass Hostaria przy Vicolo de’ Cinque 58 to efektowne wnętrza, ale przede wszystkim świetna kuchnia, imponująca karta win i perfekcyjna obsługa. Stolik najlepiej zarezerwować jeszcze przed wyjazdem do Rzymu, a koszt posiłku będzie wyższy niż rzymska średnia.
To tylko kilka miejsc, które warto odwiedzić będąc w Rzymie – okazji jest wiele, od świąt religijnych i zbliżającej się kanonizacji papieża Jana Pawła II, przez majowy weekend po wakacje.