Współczesna architektura, historia i wino
Tureckie miasteczko Eceabat, czyli antyczne Maydos liczy około 5000 mieszkańców. Choć szczyci się długą historią, nie zajmuje wysokiej pozycji w turystycznych zestawieniach „co zobaczyć w Turcji”. Znają ją osoby zainteresowane historią I Wojny Światowej, w pobliżu miejscowości toczyła się bitwa o Gallipoli, największa operacja desantowa Wielkiej Wojny. Zginęło w niej 130 tys. żołnierzy, a liczba rannych była dwa razy większa.
Dla mieszkańców miasta to odległa przeszłość. Teraźniejszość to zaś produkcja wina. W regionie od końca XX wieku zakładane i odtwarzane są winnice, obecnie Marmara produkuje prawie 40% tureckiego wina, a plany są znacznie śmielsze. Nową wizytówka miasta ma być winnica połączona z niewielkim, ale luksusowo urządzonym hotelem. Bryłę budynku i architekturę wnętrz zaprojektowali architekci z biura CM Mimarlık. Założona w 2011 roku winnica ma powierzchnię 160 hektarów. Posiadłość jest otoczona lasem, łagodzącym klimat i dodającym uroku pejzażowi.
Nowa bryła: hotel
Widokiem na winnicę mogą się cieszyć goście otwartego w 2016 roku hotelu. Obiekt nie jest duży, mieści tylko 20 obszernych pokoi. Butikowy hotel miał być niewielki, ale efektowny, z wygodnymi pokojami kąpielowymi i tradycyjną turecką łaźnią. Ściany ozdobione są kamienną okładziną i mozaikami. Centralna przestrzeń mieści się pod wieloboczną kopułą. Projektanci z CM Mimarlık nie naśladowali dawnych wnętrz, ale upodobanie do dekoracyjnych faktur wydaje się z ducha tureckie.
Dla gości winnicy główną atrakcją ma być wino, możliwość przyglądania się jego produkcji, przechowywaniu, a wreszcie degustacja. Stąd także pomieszczenia produkcyjne mają reprezentacyjny charakter. Słupy podtrzymujące sufit pokryte zostały złotymi sześciokątami. Podpory podtrzymują pokryty drewnem sufit. Między wielkimi beczkami prowadzą chodniki. W części produkcyjnej z dekoracyjnymi detalami kontrastują surowy beton i stalowe konstrukcje.
Turecka winnica jest odpowiedzią na rosnącą popularność enoturystyki. Niedawno pisaliśmy o nowym Centrum Wina w Bordeaux; pracujący w Eceabat specjalista Asli Bayhan miał okazje przyglądać się budowie, a na tureckich wzgórzach niejeden hektar obsadzony jest właśnie szczepami z Bordeaux.
Vinero Winery and Hotel
Projekt: CM Mimarlık, Cem Sorguç
Projekt Lokalizacja: Eceabat, region Marmara,Turcja
Powierzchnia: 16 000 mkw
Realizacja: 2012-2015
